Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije (PU) Policijske uprave Slovenj Gradec so skupaj s kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana in Policijske uprave (PU) Celje, v torek in sredo, 17. in 18. 7. 2007, v sodelovanju z Okrožnim državnim tožilstvom Slovenj Gradec, zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z neupravičeno proizvodnjo in prometom z mamili.

Pri izvedbi zaključne akcije je sodelovalo 5 vodnikov službenih psov policije (specialistov za detekcijo prepovedanih drog), 24 policistov in 10 kriminalistov.

Pri zaključni akciji so opravili skupaj 12 hišnih preiskav. Dve hišni preiskavi sta bili opravljeni pri dveh osebah na območju PU Ljubljana, tri hišne preiskave so bile opravljene pri treh osebah na območju PU Celje in sedem hišnih preiskav pri sedmih osebah na območju PU Slovenj Gradec. V hišnih preiskavah so zasegli sredstva za komunikacijo (mobilne telefone, rokovnike s telefonskimi številkami,..), nekaj pripomočkov za izvrševanje kaznivih dejanj  neupravičene proizvodnje in prometa z mamili (tehtnice, pripomočki za pakiranje,..) ter manjše količine različnih prepovedanih drog, tri osebne računalnike, strelno orožje (pištolo), dva nabojnika s 24-naboji in druge predmete.

Na podlagi določb II. odstavka 157. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) so 10 osebam odvzeli prostost. Opravili so večje število razgovorov z občani, domnevnimi pričamiin 12 osumljenci. Na podlagi določil člena 157/2 ZKP so 6 oseb pridržali do 6 ur.

V jutranjih urah 19.7.2007 so 24-letnega moškega z območja občine Velenje ter 25 in 27-letna moška in 31-letno žensko, vse z območja občine Ravne na Koroškem, skupaj s kazenskimi ovadbami, zaradi utemeljenega suma storitve najmanj 54 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili (196. člen kazenskega zakonika), privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča Slovenj Gradec.

V času večmesečne kriminalistične preiskave so v skupno 16 primerih zasegli naslednjo količino prepovedanih drog:

  • kokain: 19,46 g,
  • heroin: 33,48 g,
  • hašiš: 7,2 g,
  • konoplja. 2, 2 g,
  • subotex 2 tabletki,
  • tabletke bele barve NN znamke 38 kom.

Zasegli so še več prepovedanih mamil, vendar pa s strani Centra za forenzične preiskave Generalne policijske uprave, še ni bila opravljena analiza tako, da še niso znane točne količine.

V času večmesečne kriminalistične preiskave so preiskali tudi večje število kaznivih dejanj zoper premoženje (vlomov, tatvin…), ki so nastala kot posledica sekundarne kriminalitete (protipravno pridobivanje finančnih sredstev za nakup mamil).

 

Priloga: Fotografiji (Arhiv PU Slovenj Gradec)

070724-NK01

070724-NK02

070724-NK03