Z vstopom Slovenije v schengensko območje bo tudi na Koroškem prišlo do določenih konkretnih sprememb pri prehajanju državne meje.

Z vstopom Slovenije v schengenski pravni red v petek, 21. decembra 2007, ob 00.01 uri, se odpravlja nadzor na državni meji in mejna kontrola s sosednjimi državami na takoimenovani »notranji« schengenski meji (Avstrija, Madžarska in Italija). Konkretno to za območje Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec pomeni, da se v celoti ukinja mejna kontrola na:

  • mednarodnih mejnih prehodih Holmec, Vič in Radelj;
  • meddržavnih mejnih prehodih Reht in Libeliče;
  • maloobmejnih prehodih Kapla, Remšnik, Pernice in Bistriški jarek;
  • turističnem mejnem prehodu Luže,
  • občasnih turističnih mejnih prehodih Knepsovem sedlu na Peci in Košenjaku;
  • železniškem prehodu Holmec.

Ob navedeni uri se na državni meji z Republiko Avstrijo na vseh tistih mejnih prehodih, ki so opremljeni z zapornicami, te odprejo. V naslednjih dneh se bodo odstranile tudi vse fizične ovire, ki so bile postavljene v preteklosti.

Ob tem velja opozoriti, da gre za prve ukrepe odprav ovir za nemoteno prehajanje na bodoči notranji schengenski meji. Ker na cestnih komunikacijah na sedanjih mejnih prehodih na Koroškem še vedno ostajajo različne ovire, predvsem nadstreški in kontrolne kabine, ki jih v naslednjih dneh še ne bo mogoče v celoti odstraniti, zato bo Cestno podjetje Maribor poskrbelo ureditev začasnih ukrepov. V okviru teh ukrepov bodo uredili začasno ureditev prometa z vrisano horizontalno in postavljeno vertikalno prometno signalizacijo, na podlagi katere bo na območjih mejnih prehodov Holmec, Vič, Radelj, Libeliče in Reht, hitrost vožnje omejena na 40 km/h.

 

Peter PUNGARTNIK, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE