Na območju Koroške oziroma Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec, so policisti v zadnjih letih zabeležili ugodno stanje prometne varnosti šolskih otrok, saj niso obravnavali hujših prometnih nesreč, v katerih bi bili udeleženi otroci na poti v šolo ali iz nje domov.

Kljub temu so že izvedli in še načrtujejo izvedbo vrsto preventivnih in represivnih aktivnosti za zagotovitev varnosti otrok ob začetku in med šolskim letom.

Ob tem ne bo odveč ponovno opozorilo, da je pred nami začetek novega šolskega leta. Na cestah bomo veliko pogosteje kot med počitnicami srečevali otroke, med njimi se jih bo mnogo podalo v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič sedajo v šolske klopi in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izjemno pomembna.

Na Koroškem je bila v lanskem letu, kot že nekaj let nazaj, varnost otrok na poti v šolo in iz šole, dokaj ugodna. V mesecu septembru lanskega leta policija na Koroškem ni obravnavala nobene prometne nesreče z udeležbo otrok na poti v šolo in iz nje. So pa policisti obravnavali dve prometni nesreči, v kateri sta bila dva otroka lahko telesno poškodovana kot potnika v vozilih. V celotnem lanskem letu pa je bilo v prometnih nesrečah na Koroškem poškodovanih 17 otrok, od teh eden huje. Slabše je bilo stanje prometne varnosti glede števila in posledic obravnavanja prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi mladoletniki. Med 30 mladoletniki, ki so bili v nesrečah udeleženi kot potniki in vozniki koles z motorjem, je eden potnik v osebnem avtomobilu umrl za posledicami prometne nesreče, pet jih je bilo hudo in 24 lažje telesno poškodovanih.

V letošnjem letu je stanje glede števila in posledic obravnavanih prometnih nesreč z udeležbo otrok in mladoletnikov na Koroškem še nekoliko bolj ugodno.

Da bi ohranili varnost šolskih otrok iz preteklih let, so policisti na Koroškem v sodelovanju z različnimi posamezniki in organizacijami na državnem in lokalnem nivoju, pred začetkom šolskega leta pregledali cestno-prometno signalizacijo v okolici šol in o ugotovitvah obvestili pristojne vzdrževalce cest. Skupaj z vodstvi šol so pregledali načrte varnih poti v šolo in predlagali morebitne spremembe prometne ureditve ter jim predstavili možnosti sodelovanja pri varovanju otrok. Pridobili so tudi informacije o vsakodnevnih organiziranih prevozih otrok v šolo in iz šole: Za vozila, s katerimi se bodo opravljali prevozi šolskih otrok, so vsa podjetja na Koroškem, ki so pooblaščena za opravljanje tehničnih pregledov vozil, ponudila brezplačne preventivne tehnične preglede.

V prvih šolskih dneh bodo policisti na Koroškem izvajali poostren nadzor prometa, še posebej v času prihoda otrok v šolo in ob njihovem odhodu iz šol. Pri tem bodo preverjali spoštovanje dolžnosti odraslih oseb glede spremstva najmlajših in spoštovanje predpisov s strani voznikov predvsem v bližini šol in vrtcev, kjer bodo zagotavljali prisotnost policistov in pogostejše meritve hitrosti. Preverjali bodo tudi varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za njihovo večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, koles s pomožnim  otorjem in koles z motorjem. Preverjali bodo tudi pravilno uporabo varnostne čelade. Še posebej bodo ob začetku šolskega leta poostreno nadzirali tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.

Z opisanimi preventivnimi aktivnostmi bodo policisti na Koroškem nadaljevati tudi med šolskim letom. V tem času bodo preverjali brezhibnost avtobusov za prevoz otrok na izlete ter kontrolirali njihove voznike. Posebno pozornost bodo namenili nadziranju organiziranih šolskih prevozov otrok in prevozov otrok, ki jih opravljajo njihovi starši. Po dogovoru z vodstvi šol bodo sodelovali v izobraževalnem procesu in pri izvedbi kolesarskih izpitov. V tem kontekstu bodo za učence petih razredov osnovnih šol izvedli vseslovensko preventivno aktivnost policije z naslovom »Policist Leon svetuje«, ki je bila zasnovana prav na Policijski upravi Slovenj Gradec.

Več o aktivnostih slovenske policije ob začetku šolskega leta si lahko ogledate na spletnem portalu Policije.

 

Skupaj za večjo varnost otrok!

 

Peter PUNGARTNIK, mag.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE