V torek, 24. junija 2008 smo na PU Slovenj Gradec slovesno praznovali dan slovenske policije. Kot je na Koroškem že v navadi osrednje proslave vsako leto organiziramo v drugi obcini. Letošnja svecanost je potekala v galeriji likovnih umetnosti Mestne obcine Slovenj Gradec.

Svečanosti so se ob številnih zaposlenih in prejemnikih priznanj udeležili direktor Uprave za informatiko in telekomunikacije GPU mag. Andrej BRAČKO, dva bivša predstojnika PU Slovenj Gradec Slavko KOCMUT in mag. Zlatko HALILOVIČ, namestnica varuhinje človekovih pravic mag. Kornelija MARZEL, predsednica Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec Jelka ŠTUMBERGER MLAKAR, župani nekaterih občin na Koroškem ter predstojniki drugih državnih organov in institucij na območju PU Slovenj Gradec. Med gosti je treba posebej omeniti tudi direktorja Varnostne direkcije Zvezne dežele Štajerske mag. Josefa KLAMMINGERJA, poveljnika Deželnega policijskega poveljstva Zvezne dežele Štajerske general majorja Petra KLÖBLA, poveljnika Deželnega policijskega poveljstva Zvezne dežele Koroške general majorja Wolfganga RAUCHEGGERJA.

080702-DanPolicije01-mGostje in udeleženci proslave ob dnevu slovenske policije v Slovenj Gradcu


V pozdravnem govoru je direktor PU Slovenj Gradec mag. Jurij FERME med drugim dejal: "Letos praznujemo že 17. obletnico samostojnosti naše države. Dan slovenske policije 27. junij, ki ima svoje korenine v bojih na Holmcu, smo v teh letih že dokaj dobro spoznali. Tako mi okolišcin in izredno pomembne vloge policije v osamosvojitvenem procesu in vojni za Slovenijo ni potrebno posebej opisovati. Ponovno pa moram spomniti, da je vojna za Slovenijo terjala žrtve tudi v naših vrstah, tudi tukaj na Koroškem. To, da so nekateri za svojo domovino dali najvec, kar clovek lahko da, svoje življenje, mora biti globoko spoštovano in ne sme biti nikoli pozabljeno.

Čas, ki ga živimo je izredno dinamičen in pester. Konec lanskega leta je zaznamovalo predvsem odpiranje naše notranje evropske meje in premeščanje policistov in policistk iz naše policijske uprave v druge slovenske kraje. Občutne organizacijske spremembe smo, kljub istočasnemu povečanju naših obveznosti v zvezi slovenskega predsedovanja Svetu evropske unije, uspešno izvajali."

080702-DanPolicije02-mPozdravni nagovor direktorja PU Slovenj Gradec mag. Jurija FERMETA


Po slavnostnem govoru direktorja uprave je predstavnik GPU mag. Andrej BRAČKO pozdravil navzoče in prebral poslanico generalnega direktorja slovenske policije gospoda Jožeta ROMŠKA.

080702-DanPolicije03-mSlavnostni govor direktorja UIT GPU mag. Andreja BRACKA


V nadaljevanju nas je pozdravil podžupan Mestne občine Slovenj Gradec Jurij ŠUMEČNIK. Med drugim je poudaril pomen krepitve dobrega sodelovanja policije z okoljem in njeno umestitev med temeljne institucije bližajoče se pokrajine Koroške.

080702-DanPolicije04-mPozdravni govor podžupana Mestne obcine Slovenj Gradec Jurija ŠUMEČNIKA


V kulturnem delu programa sta sodelovala Ženska vokalna skupina NOVA iz Slovenj Gradca in sekstet Orkestra slovenske policije.

080702-DanPolicije05-mNastop Ženske vokalne skupine NOVA iz Slovenj Gradca


Direktor UIT GPU mag. Andrej BRAČKO in direktor PU Slovenj Gradec mag. Jurij FERME sta podelila priznanja policije. Zlati ščit policije sta prejela Drago KNEZ in Ladislav KRIVEC. Srebrni ščit policije sta prejela Vinko MLAKAR in Robert ZANOŠKAR. Bronasti ščit policije so prejeli Radivoj CVETKO, Aleš GMAJNAR, Elvedin KERIČ, Igor KNEZ, Milan POTOČNIK in Mitja PRATNEKAR. Podelila sta tudi znake policije za 10, 20 in 30 let dela v policiji.

080702-DanPolicije06-mPodelitev "Zlatega šcita policije"  Dragu KNEZU


Na proslavi so bila podeljena tudi posebna priznanja in prakticne nagrade likovnega natečaja na temo "POLICISTI IN OTROCI  - VARNO V PROMETU", ki ga je ob praznovanju dneva policije v začetku leta 2008, razpisala PU Slovenj Gradec. Na natečaj je prispelo 287 likovnih del učencev osnovnih šol z vse Koroške. Nagrade so podelil profesor Karel PEČKO, akademski slikar in grafik, Nina POPIČ in mag. Dušan FERENČAK.

080702-DanPolicije07-mPriznanje Urbanu BOROVNIKU za likovno delo "POLICISTI IN OTROCI - VARNO V PROMETU"


Ob zaključku svečanosti, ki jo je povezovala Barbara BRUSNIK POLUTNIK, so vsem prisotnim nekaj skladb zaigrali člani seksteta Orkestra slovenske policije.

080702-DanPolicije08-mZaključni nastop seksteta Orkestra slovenske policije


Po proslavi je bilo pri zgradbi vadbenega centra Vič pri Dravogradu v skupni organizaciji PU Slovenj Gradec, OPS Slovenj Gradec in PVD SEVER za Koroško organizirano družabno srečanje.

V sproščenem prazničnem vzdušju smo nazdravili in poklepetali ter z upokojenimi policisti in veterani osamosvojitvene vojne na Koroškem, obujali spomine na prehojene poti, ki so nas združile in na svojstven način zaznamovale.