Policisti z območja Policijske uprave Slovenj Gradec so odzvali vabilu Kluba koroških študentov na posvet o problematiki odpadkov in vandalizma v parku Na gradu na Ravnah na Koroškem in Kuharjevem parku v Slovenj Gradcu.

Na posvetu v prostorih KMKC na Ravnah na Koroškem so predstavniki študentov povedali, kako si predstavljajo morebiten pristop k reševanju problematike odpadkov in vandalizma, hkrati pa so se seznanili z mnenji, pripombami in pobudami predstavnikov policije.

nov25-Odpadki01

Gostitelji posveta v organizaciji Kluba koroških študentov


V sproščenem pogovoru so udeleženci posveta spregovorili o problematiki vandalizma, ki je prisoten tudi ob združevanju in druženju mladih na javnih krajih, kot sta omenjena parka na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu, vendar je prevladovalo mnenje, da je bistvenega pomena jasna opredelitev problema.

Pri tem se je postavilo vprašanje, ali je problem v združevanju in druženju na javnih krajih ali v posledicah, ki jih tako preživljanje prostega časa prinaša? Med študenti prevladuje mnenje, da zgolj v slednjem.

Vandalizem, ki je ob tem prisoten, je brez dvoma vreden obsojanja in sankcioniranja, hkrati pa se je treba zavedati kompleksnosti problema, ki je žal le eskalacija splošne družbene klime in vrednot in ga je potrebno reševati v širšem družbenem dialogu. Da postane tak način učinkovit, je potrebno veliko vztrajnosti in volje, saj je spreminjanje družbenih navad najtežja pot. Vendar se izplača na dolgi rok, saj s tem oblikujemo okoljsko in družbeno (za)vest posameznikov.

Udeleženci posveta so si bili enotni, da širši pristop k reševanju problematike metanja odpadkov in vandalizma zahteva kontinuirano delo in širšo družbeno akcijo, v katero morajo biti vključene lokalne skupnosti, mladinske organizacije, vzgojno-izobraževalne ustanove, policija in starši. K temu lahko veliko prispevata tudi krovni dijaška in študentska organizacija na Koroškem.

nov25-Odpadki02

Med udeleženci posveta so bili tudi predstavniki koroških policistov


Zanimiva je zapisana misel Kluba koroških študentov: "Da bomo rešili problem, moramo postati del problema in ga reševati od znotraj navzven".

Več o posvetu si je mogoče prebrati na spletnem časopisu www.e-ibrznik.si

 

Fotografiji: Janez Rotovnik, PU Slovenj Gradec
Tekst: Peter Pungartnik, mag.,
tiskovni predstavnik PU Slovenj Gradec