Direktor Policijske uprave Slovenj Gradec dr. Jurij Ferme je 26. marca 2010 svečano podelil pisno zahvalo občanu Marijanu Mirkacu iz Slovenj Gradca za nesebično pomoč policistom pri iskanju in najdbi pogrešane osebe.

IMG 0876 1

Podelitev pisne zahvale


V petek, 12. marca, ob 11.25, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da je v jutranjih urah od doma neznano kam odšel 56-letni moški iz okolice Slovenj Gradca. Na podlagi zbranih obvestil o njegovem slabem zdravstvenem stanju in lokaciji, kjer so ga nazadnje videli, je popoldne stekla obsežna iskalna akcija v bližnji in širši okolici Slovenj Gradca.

Pri njegovem iskanju je sodelovalo 11 policistov iz različnih policijskih enot PU Slovenj Gradec s službenim psom policije, 20 pripadnikov Gorske reševalne službe Koroška z dvema psoma, 10 članov Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu in pet sorodnikov pogrešanega. V iskalno akcijo je bil vključen tudi policijski helikopter.

V policiji smo pripravili tudi pisno obvestilo o iskanju pogrešanega in ga posredovali lokalnim radijskim postajam. Na podlagi radijskega obvestila je Marijan Mirkac, ki je tudi daljni sorodnik pogrešanega, okoli 18. ure v Starem trgu pri Slovenj Gradcu našel pogrešanega moškega, vendar mu ga ni uspelo zadržati, kar sta ob prihodu na kraj opazila tudi policista. Takoj sta stekla za njim po vodi, čez potočno strugo, ga dohitela in pomirila do prihoda zdravstvenega osebja in bližnjih sorodnikov.

S svojim samoiniciativnim dejanjem je občan pomagal k uspešnemu zaključku iskalne akcije in najdbi pogrešanega, saj se je ta zaradi bolezenskega stanja slekel do pasu in bežal pred ljudmi, zaradi česar bi bilo lahko njegovo življenje v mrazu ponoči resno ogroženo.

Podeljena pisna zahvala policijske uprave za sodelovanje občanu, ki je izjemno prispeval k uspešnosti dela policistov pri izvajanju temeljnih nalog policije na področju varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi, je še ena izmed konkretnih potrditev dobrega sodelovanja med policisti in prebivalci Koroške.