Člani koroške podružnice Slovenskega društva za celiakijo so si letošnjo počastitev mednarodnega dneva bolnikov s to boleznijo zamislili nekoliko drugače. Ob sodelovanju s podružnico za celjsko-šaleško regijo so organizirali pohod na Uršljo goro nad Slovenj Gradcem. Zaradi zahtevnosti in odgovornosti pri organizaciji takšnega pohoda je predsednik koroške podružnice združenja Matjaž Gruber za sodelovanje in pomoč prosil policiste Policijske postaje Slovenj Gradec.

Drugo soboto v maju, ko se zadnjih nekaj let obeležuje mednarodni dan bolnikov celiakije, se je pred trgovskim centrom v Slovenj Gradcu zbralo za cel avtobus udeležencev iz celjsko-šaleške regije in prav tako zavidljivo število članov domače, koroške podružnice.

IMG 0049 Glavnina udeležencev, okroglih osemdeset pohodnikov, je krenila na pot in v slabih dveh urah dosegla vrh Uršlje gore. Na začelju kolone se je ves čas zadrževal policist PP Slovenj Gradec Bojan Triglav, ki je poskrbel za varnost pohodnikov. Za dodatno varnost so skrbeli tudi člani GRS Koroške. Na vrhu Uršlje gore pa so imeli pripravljen tudi avtomatski defebrilator. IMG 0034

Na poti se je kljub sredini maja še vedno našel sneg


Med pohodom se je izkazalo, da je nekaj pohodnikov v slabši kondicijski pripravljenosti, kot so sklepali sami. Ponovno se je pokazalo, kakšno vrednost ima ustrezno sodelovanje med policijo, gorskimi reševalci in organizatorji pohoda. Kasnejše posredovanje je praviloma veliko dražje. Kljub temu je treba poudariti, da so to ljudje z veliko volje, kljub bolezni, ki jih spremlja celo življenje.

Pohod se je zaključil brez zapletov. Vsi pohodniki so se vrnili v dolino zadovoljni in nepoškodovani, eni bolj, drugi manj utrujeni.

IMG 0045

 Krst so opravili člani GRS Koroške


Med pohodom in počitkom na vrhu gore policist ni zaznal kršitev Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Vožnja v naravnem okolju je na 1.699 m visoki Uršlji gori dokaj pogosta, čeprav za dan našega pohoda tega ni mogoče reči. Sicer pa na planino in v gore ljubitelji narave hodimo peš.

Za sodelovanje in pomoč je PP Slovenj Gradec prejela posebno zahvalo.

IMG 0381

Zahvala PP Slovenj Gradec


Uspešno zaključen pohod z novostkanimi vezmi med člani društva bolnikov s celiakijo, gorskimi reševalci in policisti je ena najbolj pristnih oblik sodelovanja policije z lokalnim okoljem, zato jo kaže nadaljevati in dograjevati.