Oktobra, ki je v gasilskih vrstah že dolgo poznan kot mesec požarne varnosti, je bil letos obarvan tudi "modro", saj so se na tem področju usposabljali tudi delavci Policijske uprave Postojna.

081029-VarstvoPredPozarom01

Vsebine usposabljanja so v prvi vrsti obsegale pravno podlago s tega področja, osnove gorenja in gašenja in podrobnejše opise vseh vrst gasilnikov, kot npr. na prah, CO2, peno in vodo. Da pa ne bi ostalo le pri teoriji, je bilo ob zaključku praktično predstavljeno gašenje vnetljive tekočine z uporabo gasilnikov na prah in CO2. Veliko udeležencev je tudi samih poskusilo, kako je, če takšen požar gasiš v vročini, vetru in dimu.

081029-VarstvoPredPozarom02

Usposabljanje, ki se je začelo v Cerknici, se je nadaljevalo v Postojni, Ilirski Bistrici in Jelšanah. Udeleženci so se - glede na tematiko letošnjega meseca požarne varnosti - posebej poučili tudi o požarih v naravi, ki jih je med požari statistično največ. Številni so bili nad izvedbo usposabljanja prijetno presenečeni, obenem pa tudi zadovoljni, saj so s sebo odnesli znanje, ki ha bodo lahko s pridom uporabljali tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju.

081029-VarstvoPredPozarom03

Tekst in foto: Erik Delost, PU Postojna