Zaposleni na Policijski upravi Postojna smo se 13. junija 2008  udeležili pohoda na Golake.

Hrib se dviga severno nad Ajdovščino in je visok 1495 m. Ob lepem vremenu je z vrha prekrasen razgled na Jadran, vse do italijanskega Riminija. Na zahodu pogled sega do Dolomitov, kjer je mogoče videti Marmelado, severneje Glosglockner in Triglav, naprej proti vzhodu pa Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Z vrha se vidijo tudi Snežnik, Nanos in Učka na Hrvaškem.

Zjutraj smo se izpred stavbe PU odpeljali do Predmeje. V zaselku Tiha dolina smo vozila parkirali na prostorih društva Gora, ki ima tam lepo urejeno kočo, kuhinjo in šotor, ki sprejme 500 ljudi, igrišča za nogomet, košarko in balinišče. Ker vreme ni bilo idealno, smo se hitro odpravili proti vrhu Golakov. Po uri in pol hoje je bil vrh Golaka osvojen, pohodniki pa navdušeni nad uspehom.

080626-Pohod01

080626-Pohod02

Po preoblačenju je sledil spust po drugi strani hriba na izhodiščno točko. Zadnje pohodnike je pri vračanju namočil dež, ki pa ni pokvaril vzdušja, saj je v šotoru že dišalo po okusni hrani. Najprej smo bili postreženi z domačim bogračem, ki ga je zmanjkalo do zadnje kaplje, nato pa sta nas kuharja  razveseljevala še z dobrotami z žara. Druženje smo nadaljevali ob športnih in družabnih igrah, saj velikost šotora omogoča igranje nogometa, odbojke, badmintona. Najbolj neučakani so sicer hitro pohiteli domov, ostali pa smo se družili do večernih ur. Ko smo se razhajali, smo bili zadovoljni zaradi dobre hrane, druženja in lepe okolice, le vreme nas ni uslišalo, saj večine hribov, ki se ob lepem vremenu vidijo z vrha Golakov, žal nismo videli.

 

Besedilo: Franc Filipič
Fotografiji: Marjan Erhatič