Med slovenskim morjem in hribovitim zaledjem Kopra, od Dekanov do strelišča v kamnolomu pri Črnotičah, je 24. maja potekalo mednarodno tekmovanje v vojaških disciplinah Slovenska Istra 2008, ki ga je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra.


Na tekmovanju se je pomerilo 12 ekip; poklicni vojaki, aktivni in rezervni častniki, veterani osamosvojitvene vojne, gasilci, aktivni policisti in policistke, člani Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, med njimi tudi ekipe iz tujine.


Iz Policijske uprave Postojna sta se tekmovanja udeležili moška in ženska ekipa, člani združenja PVD Sever - območni odbor Notranjska, Matjaž Čuček iz PU Postojna, Denis Tomšič s Policijske postaje Ilirska Bistrica in Toni Gržina z Mejnega prehoda Starod ter članice Katarina Tomšič z MP Starod, Nina Cizelj z MP Jelšane in Sandra Popovič, članica združenja Sever.


Tekmovanje je potekalo po razgibanem kraškem terenu, in sicer od Dekanov ob reki Rižani do njenega izvira, preko Podpeči na vrh stene nad Črnim Kalom, in se končalo s streljanjem s pištolo na strelišču pri Črnotičah.


080605-Istra08_hitrostnoStreljanje


Poleg premagovanja 17-kilometrske razdalje so morali tekmovalci na orientacijski progi pogasiti požar, premagati različne ovire, prečiti Rižano na splavu, metati bombe, streljati z lokom, se boriti s paintball orožjem, se spuščati po vrvi v globino okoli 20 metrov, oskrbeti ranjenca ter precizno in hitrostno odstreliti pripravljeno situacijo. Tekmovalne discipline so od tekmovalcev zahtevale veliko fizično in psihično pripravljenost, saj so jim poleg zahtevnih nalog in vročine težave povzročali še žulji in težko prehodne poti.


080605-Istra08_gasenjePozara


080605-Istra08_paintball


Od 12 tekmovalnih ekip je moška ekipa policistov iz PU Postojna dosegla odlično 2. mesto, ženska ekipa PU Postojna pa je dosegla 6. mesto v skupni uvrstitvi. To pomeni, da so poleg ene ženske ekipe Slovenske vojske premagale tudi pet moških ekip. Policijska ženska ekipa je premagala vojakinje tudi v streljanju, kjer so dosegle 1. mesto ter dobile medalje za streljanje posamično, kjer je dosegla Sandra Popovič 2. mesto in Nina Cizelj 3. mesto.


080605-Istra08_pokalZaZenske

 

Avtor: Matjaž Čuček
Foto: Iztok Sulčič