Na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Postojna, ki je potekala na Postaji prometne policije Postojna, je vodja sektorja kriminalistične policije PU Postojna Janez GODEŠA podal več informacij o prijetju dveh romunskih državljanov zaradi zlorabe kreditnih kartic.

- informacija z novinarske konference -

071203-NK-kartice01

 

OPIS DOGODKA :

Policisti Policijske uprave Postojna so 27. 11. 2007 na podlagi telefonskega obvestila občana v enem od trgovskih centrov v Postojni prijeli 32- in 44-letna romunska državljana, za katera se je v postopku zbiranja obvestil in dokazov ugotovilo, da imata več plastičnih kartic bele barve z različnimi oznakami in magnetnimi zapisi. Zaradi suma izvršitve več kaznivih dejanj Velike tatvine po 212. členu Kazenskega zakonika in poskusov Velike tatvine po 212. členu KZ v povezavi z 22. členom jima je bila odvzeta prostost in sta bila pridržana v prostorih policije.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da so na ponarejenih bančnih karticah iz bele plastike magnetni zapisi, ki so bili uporabljeni med 25. in 27. 11. 2007 pri dvigih in poskusih dvigov gotovine na bančnih avtomatih v različnih mestih po Sloveniji (Mariboru, Celju, Logatcu in Postojni).

Ugotovili so, da je bilo odobrenih 34 transakcij v skupni vrednosti 3720 evrov, bankomati pa so jima zavrnili 111 transakcij v skupnem znesku 12660 evrov. Magnetni zapisi na zaseženih karticah pripadajo bančnim karticam, ki so jih izdale različne banke iz Velike Britanije. Osumljencema so zasegli 19 ponarejenih bančnih kartic bele plastike ter gotovino v skupni vrednosti 4330 evrov, večji del v bankovcih po 20 evrov. Zoper oba osumljenca bo podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje listin po členu 256 KZ.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da sta bila državljana Romunije nastanjena v hotelu na območju Celja, kjer so policisti zasegli še 40 ponarejenih bančnih kartic bele plastike z različnimi alfanumeričnimi oznakami. Na podlagi magnetnih zapisov smo ugotovili, da kartice še niso bile uporabljene na nobenem bankomatu na območju Slovenije, magnetni zapisi pa prav tako pripadajo bančnim karticam, izdanim s strani različnih bank iz Velike Britanije.


071203-NK-kartice02


Za enega izmed prijetih državljanov Romunije je bil s strani PU Postojna že predhodno podan razpis iskanja, ker so ga policisti utemeljeno sumili, da je v času med 27. in 30. 10. 2007 na različnih bančnih avtomatih v mestih Izola, Postojna, Pivka, Logatec in Ljubljana, skupaj z neznanim storilcem, z uporabo petih ponarejenih bančnih kartic bele plastike z različnimi magnetnimi zapisi originalnih bančnih kartic in PIN kodami, pridobljenimi s t. i. skimmingom, izvršil več kaznivih dejanj Velike tatvine in poskusov Velike tatvine po 212. členu KZ. Odobrenih je bilo 11 transakcij v skupni vrednosti 1510 EUROV, bankomati pa so zavrnili 11 transakcij v skupnem znesku 2110 EUROV. Tudi za te ponarejene bančne kartice je bilo ugotovljeno, da vsebujejo magnetne zapise originalnih bančnih kartic bank izdajateljic iz Velike Britanije. Kartice so bile najdene v več  bankomatih, kjer so bile uporabljene in so jih  bankomati zaradi zavrnjenih transakcij zadržali.

Osumljena Romuna sta bila 28. 11. 2007 s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Koper, ki je po zaslišanju zoper oba odredil pripor.

 

Maks Oblak
Tiskovni predstavnik PU Postojna