Ilirskobistriška skupina pri Gorski reševalni službi Ljubljana je 5. aprila organizirala vajo Bistrc 2009, da bi preizkusila delovanje sistemov zvez in navigacije s pomočjo GPS naprav, in k sodelovanju povabila tudi policijo.

090505 VajaBistrc01

Vaja je bila sestavljena iz dveh sklopov. Teoretičnemu delu je sledil praktičen preizkus na terenu, ki pa je bil za udeležence vaje presenečenje, saj je bila večina prepričana, da gre za dejansko iskalno akcijo pogrešenega pohodnika na območju hriba Kozlek (997 m).

Dogovorjeno je bilo, da Republiški center za obveščanje v Postojni po teoretičnem delu usposabljanja sproži iskalno akcijo (vajo) pogrešanega pohodnika, o tem pa obvesti tudi Operativno-komunikacijski center v Policijski upravi Postojna. Tamkajšnji vodja izmene je na kraj napotil vodjo policijskega okoliša na Policijski postaji Ilirska Bistrica, ki je obenem tudi član skupine GRS Ilirska Bistrica.

090505 VajaBistrc02

Na izhodišču so se člani GRS razdelili v skupine. Posamezne skupine so v GPS naprave vnesle trase poti, ki so jih nato pregledovale. Med iskalno akcijo je potekala tudi stalna komunikacija med vodjo policijskega okoliša in OKC PU Postojna, zaradi česar je bila vaja še bolj verodostojna. Šele na končni točki, ki so jo skupine dosegle s pomočjo GPS naprav, so udeleženci izvedeli, da je šlo pravzaprav za vajo.

Organizatorji vaje so posebno pozornost namenili varnosti udeležencev, komunikaciji med posameznimi skupinami reševalcev na terenu in vodjo akcije ter sodelovanju s policijo. Vaja je pokazala, da so gorski reševalci in policisti dobro pripravljeni na morebitne dejanske akcije.


Besedilo: Iztok Ljubič
Foto: Egon Burinar, GRS