Sorodne objave

 

Gorenjski kriminalisti so konec prejšnjega tedna s privedbo dveh osumljencev k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča zaključili prvi del kriminalistične preiskave, ki so jo proti trem posameznikom in eni posameznici vodili zaradi sumov vlomov v več stanovanjskih objektov na Bledu in v Radovljici. Skupno gre za 10 preiskanih vlomov, ki so jih osumljene te osebe in še nadaljnje preiskovalne aktivnosti kriminalistov, v katerih glede na veliko število zaseženih predmetov preverjajo tudi morebitno povezavo z drugimi vlomi.


Kriminalisti so zasegli več kot 700 predmetov. Preverite, ali so med njimi tudi vaši.


V preiskovalnih aktivnostih so kriminalisti pri osumljencih našli večje število različnih predmetov, za okoli 700 predmetov, ki najverjetneje izvirajo iz kaznivih dejanj, pa policija sedaj še išče njihove dejanske lastnike. Predmete bo po posebnem postopku mogoče prevzeti na Policijski postaji Bled. Številčno gre za enega večjih zasegov predmetov gorenjskih kriminalistov pri preiskovanju vlomov.

Glede na zbrana obvestila je podan utemeljen sum, da sta v devetih primerih v objekte vlamljala dva ista osumljenca, še en vlom pa je eden od njiju izvršil skupaj s tretjim osumljencem. V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist. Vsi osumljenci so z območja Gorenjske.

V preiskanih kaznivih dejanjih gre za vlome v stanovanjske hiše skozi okna in vrata v času odsotnosti lastnikov. Aktualne so bile predvsem nepremičnine v spalnih naseljih, tarča pa pretežno zlatnina, nakit in denar, v posameznih primerih pa tudi tekstilni izdelki, kozmetika, hrana ter elektronske naprave.

V samo dveh primerih od desetih storilci vlomov niso dokončali, ker jih je pregnal sprožen alarm na objektu. V ostalih osmih primerih lastniki niso uporabljali varnostnih sistemov.

V najmanj enem primeru sta si storilca pred izvršitvijo vloma nepremičnino predhodno ogledovala.

Ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi iz teh 10 vlomov je preko 33.000 evrov.

Preiskani vlomi so bili izvršeni po naslednji dinamiki:

  • Bled. Partizanska cesta. V hišo je bilo vlomljeno med 28. 11. in 1. 12. 2016. Storilca dejanja nista dokončala, ker ju je pregnal sprožen alarm na objektu.
  • Bled, Koritno. V hišo je bilo vlomljeno med 25. 12. in 26. 12. 2017. Izvršena je bila tatvina nakita in ročne ure.
  • Bled, Taleška ulica. V hišo je bilo vlomljeno med 7. 2. in 10. 2. 2018. Izvršena je bila tatvina nakita, kozmetike, dokumentov ter gospodinjski aparat in posodo.
  • Bled, Ribenska cesta. V hišo je bilo vlomljeno 10. 2. 2018. Izvršena je bila tatvina denarja in spominskih kovancev.
  • Bled, Želeška cesta. V hišo je bilo vlomljeno 19. 2. 2018. Storilca dejanja nista dokončala, ker ju je pregnal sprožen alarm na objektu.
  • Bled, Poljšiška cesta. V hišo je bilo vlomljeno med 15. 2. in 21. 2. 2018. Storilca si nista prilastila ničesar, ker v objektu  nista našla vrednih stvari. 
  • Bled, Gregorčičeva ulica. V hišo je bilo vlomljeno med 18. 2. in 25. 2. 2018. Izvršena je bila tatvina denarja, ročnih ur in zlatnine.
  • Radovljica, Mošnje. V hišo je bilo vlomljeno 21. 4. 2018. Izvršena je bila tatvina zlatnine, kozmetike, oblačil in obutev.
  • Lesce, Dacarjeva ulica. V hišo je bilo vlomljeno 30. 4. 2018. Izvršena je bila tatvina zlatnine.
  • Bled, Zasip. V hišo je bilo vlomljeno med 4. 5. in 5. 5. 2018. Izvršena je bila tatvina prehrambnih izdelkov, tekstila, oblačil in denarja.

Prejšnji teden so kriminalisti vsem štirim osumljencem odvzeli prostost, dva od njiju pa so v petek, 11. maja, privedli k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča, ki je zanju odredil pripor. Druga dva osumljenca so kriminalisti zaslišali in jima po zaslišanju v skladu s predpisi o kazenskem postopku pridržanje odpravili. Za kazniva dejanja bosta kazensko ovadena.

Kriminalisti so v preiskavi zasegli tudi preko 700 različnih predmetov. Gre za zlatnino, nakit, drage kamne, ročne ure, kovance, posodo, oblačila, orožje itd., za katere policija sedaj ugotavlja lastništvo in poziva lastnike, naj se jim oglasijo.

Predmeti se v zavarovanih prostorih nahajajo na Policijski postaji Bled, Seliška cesta 1 na Bledu, domnevno pa izvirajo iz kaznivih dejanj, ki so bila najverjetneje izvršena na območju Gorenjske od leta 2012 naprej.

Prepoznava in prevzem predmetov za lastnike bo na Policijski postaji Bled potekala organizirano in zaradi velikega števila predmetov po točno določenem sistemu.

Zavarujte svojo lastnino. Vlomi v objekte, predvsem stanovanjske, so aktualni preko celega leta. Glede na letni čas so drugačne samo ure. Če storilci pozimi izkoriščajo zgodnjo temo, se spomladi ta čas zamakne bolj v večerne in nočne ure, poleti, ko je odsotnih največ ljudi, pa je glede na lokacijo nepremičnine lahko aktualen tako dnevni kot tudi nočni čas.

Bistven element pri izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj je odsotnost lastnikov, kar se kaže v nespremenjenem dogajanju v in okoli stanovanjskih objektov v določenem trenutku ali skozi daljši čas.

V smislu preventive so zelo učinkovita mehanska in tehnična varovala – predvsem alarmi, ki ob sprožitvah večinoma odženejo storilca, ter časovna stikala. V smislu varnosti ta varovala dopolnjujejo izvajanje osnovnih samozaščitnih ukrepov. Zato pred odsotnostjo z doma:

  • zaklenite vrata in zaprite okna,
  • vklopite alarmno napravo,
  • ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
  • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
  • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listnikih),
  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči),
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
  • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
  • povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
  • preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,
  • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Bodite pozorni tudi na sosedovo nepremičnino, če veste, da so odsotni. Ko pa zaznate sumljive okoliščine, bodite hitri ter neopazni in takoj pokličite interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju ter ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. V primeru preiskanih vlomov so lastniki ravnali tako, kot je svetovano in s tem omogočili, da so kriminalisti lahko zavarovali določene sledi in opravili svoje delo ter posledično izsledili vlomilce.