Prometna varnost v Sloveniji je že drugo leto zapored dobra. Na današnji skupni novinarski konferenci smo predstavniki Policije in Javne agencije RS za varnost prometa podrobneje predstavili podatke za leto 2018, spregovorili pa smo tudi o svojih načrtovanih aktivnostih in ciljih, da prometno varnost v prihodnje še izboljšamo.

Velov in Kapun

Na slovenskih cestah smo obravnavali 92 smrtnih prometnih nesreč, kar je 12 manj kot leto pred tem, ko smo govorili o najuspešnejšem letu v zadnjih 60 letih. Število smrtnih žrtev je bilo tako najnižje po letu 1954 oz. odkar beležimo uradno statistiko prometnih nesreč. Vendar pa je pred nami še veliko dela in o resničnem uspehu bomo lahko govorili šele takrat, ko na cestah ne bo nobene smrtne žrtve, sta poudarila današnja govorca, mag. Igor Velov, direktor agencije, in mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Po besedah mag. Kapuna smo policisti v preteklem letu izvedli skoraj 300.000 represivnih ukrepov. A kot je ob tem opozoril, sam nadzor ni dovolj. "Rešitev je v sistemskem pristopu, v preventivi, osveščanju in predvsem v nas samih, da kot družba obsojamo nesprejemljivo vedenje v prometu."

Kot je dejal tudi mag. Igov Velov, je izboljšanje prometne varnosti tek na dolge proge, ki zahteva vključevanje in kontinuirano sodelovanje vseh vpletenih. V letošnjem letu bo treba še več pozornosti nameniti izobraževanju in preventivi, motoristom, drogam, starejšim občanom, ki se soočajo z različnimi starostnimi boleznimi, tudi demenco, in kljub številnim opozorilom vse večji uporabi mobilnih telefonov med vožnjo. Že v ponedeljek se zato začne nacionalna preventivno akcija za mobilne telefone, ki jo koordinira agencija in med katero bomo še intenzivneje opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov, ki so vse večji motilci pozornosti v prometu.


Več informacij in statistični podatki v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa