Slovenska policija je v Makedonijo napotila že 32. skupino policistov. Med 9. januarjem in 8. februarjem 2019 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi (Policijska uprava Maribor), Stanko Pintarič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota (Policijska uprava Murska Sobota), Aljoša Debevec iz Policijske postaje Bežigrad (Policijska uprava Ljubljana), Tomaž Nograšek iz Policijske postaje Hrastnik (Policijska uprava Ljubljana), Goran Ilisić iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj (Policijska uprava Kranj) in David Ukaj iz Policijske postaje Kozina (Policijska uprava Koper).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovnemu srečanju sta prisostvovala še Vladimir Pocek, vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, in Roman Čoh iz istega sektorja ter Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Predhodna skupina se je pred novim letom vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Robert Nedok iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij na tem območju.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Star Dojran. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami

IMG 4205 obd zm