Konec tedna, 20. decembra 2018, se je delegacija Policijske uprave Celje pod vodstvom Aleša Slapnika, pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije, udeležila novinarske konference avstrijskih varnostnih organov, na kateri so predstavili uspešno zaključeno mednarodno policijsko preiskavo vlomov v bankomate v Avstriji. Za vlome sumijo šest državljanov Moldavije, ki prebivajo na Češkem. Nepridipravi so namreč v bankomate vlomili kar devetkrat in ukradli okoli 300.000 evrov.


foto avstrija

Na novinarski konferenci, ki je potekala v Sankt Poltenu (Landespolizei Niederoesterreich), kjer je sedež deželne policijske uprave, sta se direktor avstrijske policije Leiter des Landeskriminalamts Niederosterreich in vodja kriminalistične službe Omar Haijawi-Pirchne še posebej zahvalila Sloveniji za izjemno vztrajno angažiranje policije, potem ko so se roparji po vlomu v kraju Pliberk zatekli v hribovito območje v Sloveniji. Takrat se je namreč slovenska policija nemudoma odzvala z ekipo policistov k iskanju storilcev in jih pet tudi uspešno izsledila, enega pa so nato odkrili na Češkem.

Avstrijci so po konferenci poudarili, da bi sami težko izvedli tako obsežno akcijo in iskanje osumljenih ter poudarili zavzetost slovenskih policistov. V akciji je sodelovalo kar 181 slovenskih policistov.

Predstavniki avstrijske, češke in slovenske policije so po uspešno zaključeni akciji izpostavili pomen dobrega sodelovanja med policijami različnih dežel.

Uspešno zaključena mednarodna policijska preiskava vlomov v bankomate v Avstriji