Pokrajinski muzej Maribor, Muzej slovenske policije in Policijski orkester vabijo na odprtje razstave ob 70. obletnici Policijskega orkestra, ki bo v ponedeljek, 3. decembra 2018, v Viteški dvorani mariborskega gradu.

 DSC8375

Odprtje razstave bo 3. decembra, ob 14. uri, v Pokrajinskem muzeju Maribor, v Viteški dvorani mariborskega gradu*.

Uvodnemu programu bo sledil še nastop Policijskega orkestra.

Veselimo se vašega obiska!

* Vhod z Grajske ulice.

Policijski orkester je uradni protokolarni orkester Republike Slovenije in deluje v okviru Policije. Orkester nastopa doma in v tujini. Zgodovina Policijskega orkestra sega v leto 1948, ko je bila ustanovljena Godba ljudske milice. Ta je začela delovati v Ljubljani, na Vodnikovi domačiji, kjer se je pod vodstvom komandirja Vinka Štrucla starejšega zbralo 20 godbenikov, miličnikov iz vse Slovenije.

Pionirsko delo prvega dirigenta je bilo zaupano Rudolfu Stariču. Njegovi nasledniki so godbo popeljali v Evropo in svet, v sam vrh pihalnih orkestrov. Med njimi je treba omeniti maestra mag. Milivoja Šurbka, ki je po letu 1991 orkestrski program zasnoval popolnoma umetniško, uvedel zaposlovanje akademsko izobraženih glasbenikov, pripravil orkester za izvedbo najzahtevnejših glasbenih del in projektov ter dosegel pravi simfonični zvok, ki je še danes odlika orkestra.

Ob obeležitvi 70. obletnice delovanja Policijskega orkestra je Muzej slovenske policije ob sodelovanju Policijskega orkestra pripravil razstavo, ki bo prvič postavljena na ogled prav na ta veseli dan kulture, 3. decembra 2018, v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Otvoritveni dogodek bo del kulturnega programa dneva odprtih vrat slovenske kulture, s katerim bo sklenjeno Evropsko leto kulturne dediščine.


Vljudno vabljeni na ogled razstave, kjer boste ob svečanem dogodku lahko prisluhnili tudi glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra.

 DSC9107