Sporočila za javnost

V okviru praznovanja dneva policije je bilo v sredo, 24. junija 2009, v Tacnu podeljenih 187 spominskih znakov policije 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki so šolanje zaključili v izrednih razmerah - junija 1991.

IMG 7679

Spominske znake sta nekdanjim kadetom podelila svetovalec ministrice za notranje zadeve Branko Celar in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Slovesnosti so se udeležili tudi takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Bojan Potočnik, predstavniki učiteljskega zbora in vzgojitelji.

IMG 7711

Slavnostni govornik je bil svetovalec ministrice Branko Celar


Spominski znak policije "21. generaciji Kadetske šole za miličnike" se podeli kadetom 21. generacije, ki so 27. junija 1991, ob začetku vojne, zaključili šolanje. Takrat so se, zaradi izrednih razmer prikrajšani za šestmesečno pripravništvo, kot mladi miličniki neposredno po končanem šolanju vključili v delo na postajah milice po vse Sloveniji.

IMG 7701

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar


Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar je v svojem nagovoru izpostavila vlogo učiteljskega zbora, ki je "iz neizkušenih fantov s svojim znanjem, izkušnjami in osebnim čutom oblikoval zaupanja vredne miličnike, v katere smo lahko v ključnem trenutku položili vse svoje upe na boljši jutri."

"Da se je vse končalo tako, kot bi se moralo, je v veliki meri zasluga pedagoškega kadra, ki je v Tacen sprejel komaj 14-, 15-letne fante in jih v štirih letih uspešno izšolal v odločne miličnike, usposobil za učinkovito opravljanje svojih nalog in vzgojil v zrele, močne in odgovorne osebnosti. Zaradi njihovega strokovnega dela, ki je marsikdaj preseglo golo izpolnjevanje delovnih obveznosti, vam je bila v najbolj občutljivih razmerah zaupana odgovorna naloga," je še dodala Bobnarjeva.

IMG 7722

Za pravo vzdušje je skrbel trio Policijskega orkestra.


Kadete je nagovoril tudi takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Bojan Potočnik, ki je izpostavil pomen te generacije in dodal, da bi o njej "lahko napisali magistrsko nalogo ali celo doktorsko disertacijo. To je generacija, ki bi ji morali nameniti ustrezno mesto tudi v zgodovinskih učbenikih."

Med podelitvijo se je zbranim nepričakovano pridružil tudi v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, ki je poudaril vlogo, ki so jo pred osemnajstimi leti odigrali kadeti 21. generacije, in se jim zahvalil za njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije.

IMG 7954 IMG 7982

Zbrane sta nagovorila tudi v. d. generalnega direktoja policije Janko Goršek in takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Bojan Potočnik.

IMG 7923

IMG 7755

IMG 7896

IMG 7964

Z leve: takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Bojan Potočnik,  vodja 21. generacije - komandir čete Friderik Likavec, vzgojitelji Vid Drašček, Franc Misja in Franjo Štebih. 

IMG 7999