Sporočila za javnost

V Centru za oskrbo v Gotenici je danes, 20. junija 2007, potekala osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije. Udeležila sta se je minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek s sodelavci.

IMG 7399

Poleg predstavnikov policije in Ministrstva za notranje zadeve so se slovesnosti udeležile tudi delegacije policij iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Madžarske in Hrvaške ter upokojeni delavci MNZ in policije s člani Združenja Sever.

IMG 7354

IMG 7374

Zbrane je najprej pozdravil generalni direktor policije Jože Romšek, ki je izrazil zadovoljstvo zaradi tako številčne udeležbe na svečanosti ob dnevu policije.

IMG 7414

Generalni direktor policije Jože Romšek: "Spoštovane kolegice in kolegi, upokojenke in upokojenci, dovolite mi, da vam v imenu vodstva slovenske policije in v svojem imenu iskreno čestitam ob vašem in našem prazniku, skupnem prazniku, in pa seveda tudi vsem tistim, ki so prejeli priznanja za uspešno delo."

Po njegovih besedah je slovenska policija sistem, ki je dober: "Dober je zato, ker so ga gradile številne generacije naših predhodnikov, številni policistke in policisti, številne starešine in šefi policije. Povedati moram, da slovenska policija v današnji situaciji, v današnjih družbenih razmerah deluje v bistveno drugačnih okoliščinah. Danes šteje približno 9500 ljudi. Slovenska policija je uspešna policija. Na to kažejo tudi statistični podatki o našem delu v obdobju od leta 2005, kot so denimo podatki o porastu preiskanosti kaznivih dejanj. V vseh teh letih smo se trudili, da smo zmanjšali kadrovsko nesorazmerje, torej da bi bilo več policistov na terenu, na policijskih postajah. Rezultate dopolnjujejo tudi dobro opravljene naloge ob vstopu Slovenije v 'schengen' in med predsedovanjem, ko je slovenska policija odigrala eno ključnih vlog pri varovanju dogodkov. Tudi sam se vodil skupino šefov evropskih policij. Naši sestanki so bili uspešni v smislu zagotavljanja čim višje stopnje varnosti za vse državljanke in državljane držav Evropske unije, ki je predpogoj za socialni mir in gospodarski napredek."

"Prostora za politiko v policiji ni. Svoje poslanstvo moramo opravljati v korist vseh prebivalcev Slovenije, skladno z veljavnimi predpisi, ki nam določajo našo pot in našo usmeritev. Pri tem ni mogoče, da slovenska policija ne bi upoštevala ustavnega načela enake obravnave vseh tistih, ki so utemeljeno osumljeni storitve kaznivih dejanj," je poudaril Romšek in dodal, da je dobrodošla vsaka konstruktivna kritika, zlasti tistih, ki policijsko delo dobro poznajo.

IMG 7448

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za notranje zadeve Dragutin Mate: "Zgodovina slovenske policije oz. organov za notranje zadeve nam je omogočila, da smo leta 1990 in 1991 storili prave korake. Nihče ne bo mogel nikoli zanikati vloge in pomena takratne slovenske milice pri osamosvajanju. Leta 1990 je jugoslovanska ljudska armada skoraj razorožila teritorialno obrambo, edino vojaško silo, ki smo jo imeli. Ostala nam je samo slovenska milica. Samo zaradi njene volje, opreme in orožja smo lahko v takratnih zgodovinskih okoliščinah ustanovili manevrsko strukturo narodne zaščite, pod okriljem katere smo se pripravili na oborožen odpor proti jugoslovanski vojski. Pri tem ne bomo in ne smemo pozabiti vloge vsakega posameznika in celotnega sistema, ki je pri tem sodeloval. Hvala vsem, ki ste takrat delovali na tem področju. Slovenska policija se je od takrat razvila v nov, moderen sistem. In dan spopadov pri Holmcu si je izbrala za svoj praznik. Takrat se je skupaj s pripadniki teritorialne obrambe borila častno in po pravilih vojskovanja. To je bila prelomnica v boju proti vojski, ki nas je želela zadržati v neki drugi državi, v nekih drugih pogledih na svet ..."

IMG 7450

Kot je v svojem govoru še poudaril minister Dragutin Mate, se vstop v schengenski prostor decembra lani ni "zgodil" zaradi političnih odločitev: "To ste omogočili izključno vi, ker ste svoje delo skupaj z drugimi policijami opravili dobro, kvalitetno. Še več, slovenska policija je bila pripravljena tako dobro, da smo lahko s svojim znanjem pomagali drugim državam, ki so se srečevale z nekaterimi težavami pri pripravah na vstop v schengenski prostor. Pri tem smo pokazali največjo mero profesionalnosti, in veliko držav, kakor tudi evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini, se je za sodelovanje posebej zahvalilo slovenskemu ministrstvu za notranje zadeve in pripadnikom slovenske policije."

Dan policije ni le spomin na vojno, ampak tudi spomin na prepričljivo odločenost varovati Slovenijo in njen narod.

IMG 7475

IMG 7470

Na slovesnosti je igral Policijski orkester, ki letos praznuje svojo 60. obletnico in kot nepogrešljiv izvajalec tako na policijskih slovesnostih kot tudi na slovesnostih državnega pomena vsakič znova preseneča z vrhunsko izvedbo in zanimivimi repertoarji. Kulturni program so popestrili še igralec Tone Kuntner ter Prifarski muzikantje, ki s pesmijo ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo.

Ob koncu slovesnosti so si zbrani v Gotenici lahko ogledali predstavitev policijskih enot in njihove opreme.

IMG 7344

IMG 7348

Predstavili so se policistke in policisti iz Specialne enote, Specializirane enote za nadzor prometa, Specializirane enote za nadzor državne meje, Letalske policijske enote, Posebne policijske enote ter Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana in Postaje konjeniške policije Ljubljana.

IMG 7347

IMG 7566

IMG 7490

IMG 7499

IMG 7584

Slovensko policijo so oblikovala različna obdobja, od popolnega centraliziranega vodenja v jugoslovanski federaciji do osamosvojitve leta 1991. Njen zgodovinski razvoj je zaznamoval predvsem nenehen boj za suverenost nad lastnimi organi za notranje zadeve. Od orožnikov dalje, s katerimi se je 8. junija 1849 začel razvoj slovenske policije. Preko Kraljevine SHS, v kateri so bili slovenski orožniki čedalje bolj podrejeni Beogradu. Pa vse do leta 1941, ko je bila s sklepom Osvobodilne fronte ustanovljena narodna zaščita. Iz te je po koncu druge svetovne vojne nastala milica, ki je opravljala klasične ''policijske'' naloge, kot jih poznamo danes.

 


Prvo prelomnico v zgodovini slovenske policije pa je prineslo šele leto 1967, ko je Slovenija dobila svoj prvi Zakon o notranjih zadevah. Takrat so organi za notranje zadeve ponovno prešli v pristojnost Slovenije in postopoma smo si izoblikovali svojo milico. S sprejetimi ukrepi prvega demokratično izvoljenega parlamenta leta 1990 pa si je Republika Slovenija zagotovila dolgo pričakovano popolno suverenost nad lastnimi organi za notranje zadeve. Poleg organizacijske zgradbe se je spremenilo tudi ime - iz milice se je leta 1992 preimenovala v policijo.

Danes imamo sodobno policijo, oblikovano po evropskih merilih, katere delovanje temelji na leta 1998 sprejetem Zakonu o policiji, ki v 3. členu določa naloge policije, med katerimi na prvo mesto uvršča varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.

IMG 7538

IMG 7580

 

Foto: Monika Golob