Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila
Preventivni nasveti Prometna varnost Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila

Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila
 
PDF natisni E-mail
Preventiva - Prometna varnost

Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh "sedem smrtnih grehov" na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu!


Vozniki na avtocestah bi morali zato dosledno upoštevati nekatera prometna pravila:

 

  • Na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili. Tudi na vozišču avtoceste in ceste, rezervirana za motorna vozila, je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Med neurjem, točo ali podobnimi dogodki priporočamo še posebej previdno vožnjo, prilagoditev hitrosti razmeram in izključitev iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.).
  • Prehitevanje po desni strani na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, ni dovoljeno (izjema je ploščad pred cestninsko postajo).
  • Ko je promet gostejši, se velikokrat zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.
  • Dosledno upoštevanje varnostne razdalje! Veliko voznikov še vedno ne upošteva določil o varnostni razdalji, predvsem takrat, kadar vozijo za vozilom, ki ga želijo prehiteti.
  • Vožnja po levem voznem pasu, ko voznik ne prehiteva nobenega vozila, je prepovedana. Za vožnjo je namenjen desni vozni pas.
  • Od pravočasnega prihoda intervencijskih služb so pogosto odvisna tudi življenja posameznikov. Ob zastoju na avtocesti morajo vozniki med kolonama vozil, ki sta ustavljeni na prometnih pasovih, zato pustiti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. Ta dolžnost velja vedno, ko se promet zaradi različnih vzrokov na cesti ustavi. Dodatne težave povzročajo tisti, ki so svoje vozilo ustavili preblizu vozilu pred sabo, in tisti, ki vozilo ustavijo na odstavnem pasu ali želijo po njem celo prehiteti kolono pred sabo. S svojim ravnanjem blokirajo dostop vozilom intervencijskih služb oz. ta veliko teže in počasneje prispejo na kraj interventnega dogodka.
  • Upoštevati je treba vso postavljeno prometno signalizacijo (prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe idr.).
  • Voznik, ki je ugotovil, da je na avtocesti zapeljal na nasprotni vozni pas, mora svoje vozilo nemudoma umakniti s prometnih površin. Predlagamo, da o tem nemudoma obvesti policijo ali upravljavca ceste in jih zaprosi za zavarovanje kraja ob obračanju vozila. Vozniki pa, ki so bili obveščeni o vožnji takšnega voznika preko sredstev javnega obveščanja, morajo zmanjšati hitrost, po potrebi vklopiti varnostne utripalke in se umakniti na desni prometni pas smernega vozišča (ne prehitevati vozil pred seboj). Vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna! 

 

V okvir prizadevanj za umirjanje prehitre vožnje in upoštevanje prometnih predpisov sodi tudi brošura, izdana leta 2007: Pazi, radar! pdf

 

PaziRadar

 


 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.