Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!
Preventivni nasveti Prometna varnost Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!
 
PDF natisni E-mail
Preventiva - Prometna varnost

Turistično sezono žal vedno spremlja zgoščen promet proti turističnim krajem s pogostimi zastoji na cestah in mejnih prehodih. Voznikom zato svetujemo: spremljajte prometne informacije in se na pot odpravite pravočasno! Bodite strpni in upoštevajte prometne predpise, še zlasti hitrostne omejitve, ter ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo!

 


Voznikom priporočamo, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode. Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško so namreč v počitniških dneh običajne občasne daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje. Prav tako so možni občasni zastoji na cestah, ki vodijo do teh mejnih prehodov. Največ potnikov in vozil v obeh smereh je navadno na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje.

 

Ne le na mejnih prehodih, do prometnih zastojev in daljših kolon vozil občasno prihaja tudi na različnih odsekih avtocestnega križa, bodisi zaradi prometnih nesreč bodisi obnovitvenih del.

 

Da bi se izognili nevarnostim ob tovrstnih zastojih, voznike opozarjamo, da morajo spoštovati postavljeno prometno signalizacijo! 

 

Ob zastojih je treba upoštevati naslednja pravila:

 

  • na zožanem delu ceste naj se vozniki razvrščajo z dveh pasov na enega po t. i. sistemu zadrge, kar pomeni, da se vozniki drug za drugim izmenično razvrščajo po eden z levega in desnega pasu (predvidena globa za neupoštevanje tega določila je 40 evrov),
  • na odstavnem in voznem pasu ter v predorih so prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev; razen v sili (predvidena globa za prekršek je 260 evrov).

 

Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bomopolicisti nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oziroma prehitevalnih pasovih, kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje!

Dosledno bomo ukrepali tudi zoper voznike tovornih ali drugih vozil, ki zaradi počasne vožnje, nižje od največje dovoljene hitrosti, za seboj ustvarjajo kolone vozil in se na prvem primernem kraju ne umaknejo, ki nepravilno parkirajo tovorna vozila in ne upoštevajo določb odredbe o omejitvi prometa.

 

Voznikom še svetujemo: 

 

  • Od doma se odpravite pravočasno.
  • Še pred odhodom preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov!
  • Pred odhodom preverite tehnično brezhibnost vozila. Prav tako imejte v avtomobilu dosegljivo vso opremo, kot so žarnice, varnostni trikotnik, prva pomoč itd.
  • Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu!
  • Zaradi možnih zastojev in konic oz. gostejšega prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oz. dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.
  • Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni in dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise.
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji in s hitrostjo, prilagojeno voznim razmeram, ter ne prehitevajte!Več o aktivnostih policije, s katerimi želimo zagotoviti varnost v cestnem prometu med turistično sezono, na spletni strani:

Želimo vam varno vožnjo!
 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.