Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kriminaliteta
Kako se ubraniti pred zlonamernimi programi?
Preventiva - Kriminaliteta

Trojanski konj, računalniški črv, datotečni in izsiljevalski virusi, rootkit, najrazličnejše vohunske kode in drugi zlonamerni programi so med največjimi grožnjami, ki v današnjem kibernetskem svetu prežijo na spletne uporabnike. Ogrožajo tudi vaše elektronske naprave, pa naj gre za stacionarne in prenosne računalnike ali različne mobilne naprave - pametne telefone, tablice ipd.

Preberi
 
Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski kriminalisti imajo v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujemo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. 

Preberi
 
Šššc mimo ovir!
Preventiva - Kriminaliteta

Kako se izogniti pastem trgovine z ljudmi? Za otroke od 12. leta naprej je društvo Ključ pripravilo računalniško igrico.

Preberi
 
Pozor, izsiljevalski virusi!
Preventiva - Kriminaliteta

Na območju vse Slovenije zaznavamo povečano število napadov na informacijske sisteme posameznikov in podjetij s škodljivimi programskimi kodami. Gre za t. i. izsiljevalske viruse (Ransomware), kot so: CryptoWall, CryptoLocker, TeslaCrypt, Locky in zadnje čase še Zepto virus. Zanje protivirusnega programa (še) ni, zato bodite pri odpiranju svoje elektronske pošte še posebej previdni. Predvsem pa poskrbite za backup!

Preberi
 
Ne samo računalniki, ranljivi so tudi pametni telefoni in tablice
Preventiva - Kriminaliteta

Objavljamo nasvete, kako lahko svoje mobilne naprave zaščitimo pred zlonamernimi programi. Pametni telefoni in tablice so postali namreč že skoraj nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Tehnologijo, ki je bila nekoč omejena le na računalnike na pisalnih mizah, lahko sedaj nosimo v dlani ene roke. A s tem, ko eksponentno narašča priljubljenost teh naprav, rastejo tudi apetiti spletnih kriminalcev, usmerjeni vanje.

Preberi
 
Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji
Preventiva - Kriminaliteta

Na policiji ugotavljamo, da nasilje v družini zavzema precejšen del našega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini. Zato želimo predstaviti svoje delo na tem področju, namenjeno žrtvam nasilja v družini in ljudem, ki jim želijo pomagati.

Preberi
 
Ko postanem žrtev kaznivega dejanja
Preventiva - Kriminaliteta

Žrtev kaznivega dejanja lahko postane vsakdo: moški, ženska, mladostnica oz. mladostnik in otrok, ne glede na spol, starost, izobrazbo, narodnost ali drugo osebno okoliščino.

Preberi
 
Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

Preberi
 
Ugrabitev, izsiljevanje, zajetje talcev - nasveti
Preventiva - Kriminaliteta

Kljub temu, da se v vsakdanjem življenju v Sloveniji s tako ekstremnimi primeri, kot so ugrabitve, izsiljevanja in zajetja talcev, večinoma ne srečujemo, so lahko nekateri preventivni nasveti koristni tudi za slovenske državljane, če bi se znašli v tovrstnih situacijah doma ali v tujini.

Preberi
 
Policija za otroke z lutkovno igrico Ena ena tri
Preventiva - Kriminaliteta

Lutkovna igrica Ena ena tri otroke na primeren način seznani z nevarnostmi, v katerih se lahko znajdejo, in jim predstavi interventno številko policije 113. Otroci si telefonsko številko s pomočjo lutk hitro zapomnijo. Naučijo se tudi, da se lahko vedno zanesejo na pomoč policistov. Predstava je sicer del širšega preventivnega projekta Policija za otroke, v okviru katerega dobijo otroci tudi priložnost za srečanje s policisti.

Preberi
 
Lažna spletna obvestila o plačilu globe - opozorilo
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo ponovno zaznali širjenje škodljive kode, ki uporabniku pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da obvestilo pošilja slovenska policija. Opozarjamo, da gre za računalniški virus, ter svetujemo, da takim obvestilom ne nasedate in ne plačujete nikakršnih zneskov!

Preberi
 
Tatvine na avtocestnih počivališčih - poskrbite za varnost svojega imetja!
Preventiva - Kriminaliteta

V zadnjih letih se tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil itd.). Tatvine so najpogostejše na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško. V policiji zato opozarjamo na posebno previdnost, še posebej ob praznikih, ko se veliko ljudi odpravi na dopust.

Preberi
 
Kako ravnati ob terorističnem napadu ali množičnem streljanju
Preventiva - Kriminaliteta

Teroristični napadi in množična streljanja kot tudi drugačne oblike ekstremnega nasilja, ki so zaznamovali nekatere države, kažejo potrebo po preventivnem informiranju o tem, kaj lahko sami storimo, da bi v takšni situaciji zmanjšali možnost, da bi postali žrtve tovrstnih kaznivih dejanj.

Preberi
 
Najpogostejša kazniva dejanja, povezana z umetninami
Preventiva - Kriminaliteta

Katera kazniva dejanja, povezana z umetninami in kulturno dediščino, policija najpogosteje obravnava?

Preberi
 
Vlomilci in tatovi niso na dopustu - preventivni nasveti policije
Preventiva - Kriminaliteta

Poleti se nas veliko odpravi na krajše ali daljše počitnice. Da bi poletni oddih preživeli čimbolj prijetno in varno, vam policisti svetujemo, da še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.

Preberi
 
Zlorabe elektronskega bančništva - opozorilo uporabnikom
Preventiva - Kriminaliteta

Policisti v zadnjem času prejemamo veliko prijav kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami elektronskega bančništva. Objavljamo opozorila in nasvete, namenjene vsem uporabnikom elektronskih bančnih storitev.

Preberi
 
Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu
Preventiva - Kriminaliteta

Računalniki in internet so v današnjem času del vsakdanjika. Internet otrokom ponuja številne zabavne, uporabne in koristne vsebine, po drugi strani pa jih izpostavlja novim nevarnostim. Uporabljajo ga namreč tudi ljudje, ki imajo slabe namene oz. ki lahko preko interneta otroka tudi zlorabijo.

Preberi
 
Spolno nasilje
Preventiva - Kriminaliteta

Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost so dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Posledice nasilja so lahko za žrtve zelo hude. Okrevanje je dolgotrajno, zaradi posledic spolnega nasilja pa je lahko življenje žrtve za vedno zaznamovano in spremenjeno.

Preberi
 
Previdno pri nakupu rabljenih vozil preko interneta
Preventiva - Kriminaliteta

V policiji smo že obravnavali več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil preko spletnih strani z oglasi. Vsem, ki kupujete vozilo preko interneta, zato svetujemo, da ste pri tem izjemno pozorni in previdni!

Preberi
 
Varni na internetu Array natisni Array
Preventiva - Kriminaliteta

Katere nevarnosti nam grozijo, kadar je naš računalnik povezan v internet?

Preberi
 
Policist Leon svetuje
Preventiva

Pozdravljeni otroci

Sem policist Leon, tvoj prijatelj, in popeljal te bom skozi zvezek poučnih zgodbic ter nasvetov za tvojo večjo varnost.

Preberi
 
Kriminaliteta in umetnine
Preventiva - Kriminaliteta

Umetnine01_thumb Vrednost umetniških del, antikvitet in predmetov kulturne dediščine je pogosto zelo velika. Najpogostejša kazniva dejanja, ki jih policisti obravnavamo v zvezi z umetninami, so zato tatvine, tihotapljenje in ponarejanje, nenadzorovana arheološka izkopavanja, vandalizem.

Preberi
 
Kako ravnati ob ropu
Preventiva

BIL SEM V BANKI, KO SE JE ZGODILO. Kako ravnati, če ste uslužbenec banke, pošte, menjalnice, trgovine ali če samo čakate v vrsti?

Preberi
 
Roparji na domu
Preventiva - Kriminaliteta

V Sloveniji narašča število hišnih ropov, ki so izvedeni na brutalen in dobro pripravljen način.

Preberi
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Page 1 od 2

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.